Ако търсите работа по време на пандемията на COVID-19, имате нужда от практически стратегии. Помислете за този експертен съвет от специалисти по подбор на персонал и наемащи мениджъри


Ловът за работа по време на пандемията на COVID-19 може да се почувства като ваша собствена специална версия на “Groundhog Day:” Проверете с вашите контакти, изпратете мотивационни писма, претърсете LinkedIn … Отидете да спите. Събудете се. Повторете. (И не, Бил Мъри не се появява в нито един момент тук.) По-добрата страна е, че ИТ специалистите имат някои основания за оптимизъм в сравнение с някои други направления на работа.

Според анализ на CompTIA , равнището на безработица за ИТ професии е 4,4 процента, което е значително под общото ниво на безработица в страната от 10,2 процента към юли, въз основа на последния доклад за положението на заетостта от Американското бюро по трудова статистика. ИТ професиите са намалели с около 134 000 работни места през юли. Като цяло обаче, от избухването на пандемията, нетната заетост в ИТ се е увеличила с повече от 203 000 позиции, казва Comp TIA.

[Кои ИТ работни места ще Ви позиционират добре за в бъдеще? Прочетете също: 5 процъфтяващи и 5 избледняващи ИТ кариери и 8 ИТ работни места в промяна . ]

Какво можете да направите, за да приведете тази история в частта с щастлив край по-бързо? През последните няколко месеца споделяме съвети за търсене на работа в ИТ със специално внимание върху пандемичната ситуация. Тук събираме най-добрите съвети за това как да поставите най-добрия си крак напред, да забиете виртуалното интервю, да рекламирате вашите меки умения, да се справите с пропуските в резюмето и много други. Нека да се задълбочим в експертни съвети от подбор на персонал и мениджъри по наемане на ИТ:

9 съвета за търсене на работа по време на COVID-19

 1. Насладете се на дистанционното интервю за реалност
  В обозримо бъдеще много интервюта за работа ще бъдат онлайн. Това означава, че трябва да сте сигурни, че изглеждате професионално и ангажирано във видеообаждането. Също така трябва да се стремите да създадете емоционална връзка с интервюиращия – не е толкова лесно да се направи на видео, колкото лично.

Както наскоро съобщихме , „Частта за виртуалната презентация е най-голямата промяна и много хора не се чувстват комфортно с това – подробности като как да позиционирате камерата, как да говорите с камерата“, казва Мариан Грейди, базирана в кариерата в Ню Джърси. В скорошна дискусия по темата тя показа на публиката снимка на лаптопа в офиса си, подпряна на кутия, за да я постави на нивото на очите. Трябва да пренареди осветлението в офиса си, защото светлината от прозореца осветява едната половина на лицето й, а не другата. Тя предлага да гледате за подробности като отражения върху очилата ви.

Други елементи за гледане:

Погледнете директно в уеб камерата, за да осъществите контакт с очите
Облечете се професионално от главата до петите, в случай че трябва да се изправите
Изберете чист, разхвърлян фон и избягвайте виртуални фонове като бейзболни паркове
Кимайте и се усмихвайте по-често, отколкото смятате, че трябва
Използването на ръцете ви също може да ви помогне да установите връзка

 1. Полирайте автобиографията си за ботовете
  Какво работи по автобиографиите сега? На първо място, трябва да преминете през началния екран: ботовете.

Отбелязва Аран Джеймс Стюарт, съосновател и CVO на платформата за набиране на персонал Job.com , „Monster, Действително, ZipRecruiter и повечето други водещи работни бордове използват системи за проследяване на кандидати като iCIMS и Taleo, задвижвани от AI, за да включат в списъка на потенциалните кандидати. Разбирането как работят тези системи е също толкова важно, колкото и разбирането на това, което търсят работодателите.

„Машините, които„ четат “автобиографиите, са насочени към ключови думи, които имат отношение към работата, която трябва да бъде изпълнена“, продължава Стюарт. „За най-добри шансове да продължите напред и да получите автобиографията си пред човек, използвайте формулировка от длъжностната характеристика във вашата автобиография – без да я правите въглеродно копие на изискванията за работа, разбира се.

„Например, ако кандидатствате за позиция на разработчик от преден край, думи и фрази като рендиране , SEO , уеб разработка / разработка отпред и JavaScript / Bootstrap или други езици за програмиране, описани в длъжностната характеристика, ще ви помогнат да запазите автобиография в краткия списък. Използването на синоними или жаргон може да накара машините да пропуснат потенциално подходяща информация във вашето резюме. “

Други съвети за автобиография от Стюарт:

Персонализирайте автобиографията за конкретната работа
Фокусирайте се върху последните десет години от кариерата си
Използвайте две страници, ако имате нужда от тях
Без снимки, моля

 1. Не четете твърде много в длъжностите
  ИТ длъжностите могат да бъдат загадъчни и да варират значително в различните организации. За всяко публикуване на работа на инженер в DevOps има някой, който страстно твърди, че самото заглавие противоречи на духа на разрушаването на стените на DevOps. Някои компании смятат, че „инженерът на DevOps“ и „инженерът за надеждност на сайта (SRE)“ са синонимични заглавия; някои не. ( Готови ли сте да станете инженер за надеждност на сайта (SRE) ? Може би повече, отколкото си мислите.) Работодателите и кариерните треньори ще ви кажат да погледнете след заглавието и да помислите за организацията и желаните умения.

„Заглавията вече не означават много“, наскоро ни каза Марк Бойдър от Warhorse Executive Search and Recruitment в Милуоки . Дори, за да има продуктивен разговор с мениджър по наемането, той казва, че трябва да свърши някаква детективска работа за това, от което наистина се нуждаят.

Запомнете: Не се нуждаете от 100 процента от изброеното в длъжностната характеристика, за да се класирате. Трябва да започнете, като преминете първия екран и проведете разговор с човек, за да разберете какво всъщност предполага работата. За съжаление ИТ все още е известен с длъжностните характеристики, които изискват „лилави катерици“ – същества, които не съществуват.

 1. Погледнете ИТ ролите с бъдеще
  Искате да изберете кариера с малко дълголетие, нали? Помислете какво казват специалистите по подбор на персонал за избледняване и процъфтяваща ИТ кариера . Ето пет с обещаваща продължителност на живота:

Продуктови мениджъри за дигитална трансформация
Кибер защита
Специалисти по аналитика
Учени за данни и инженери по данни
Инженери с пълен стек, особено разработчици, подготвени да работят с отворен код MERN стек – MongoDB, Express, React и Node
В сферата на сигурността търсенето на тези три роли нараства, отбелязва Майк О’Мали, вицепрезидент по стратегия в Radware.

Инженер за облачна сигурност / управляван мениджър за сигурност на услугата
Мениджър по киберсигурност на машинното обучение и AI / Cyber ​​AI архитект
Учен за данни за машинно обучение
За повече подробности вижте 5 процъфтяващи и 5 избледняващи ИТ кариери и работни места за сигурност: Какво е горещо и какво охлажда .

 1. Попълнете тази болна точка за дигитална трансформация
  Цифровата трансформация остава на върха в приоритетния списък на ИТ лидера. Като потенциален кандидат за работа, как можете да помогнете да запълните болезнените точки в плана за дигитална трансформация на организацията? Това ще изисква малко работа в мрежа (с някой от организацията, който ще разговаря) и анализ от ваша страна.

[Получете отговори на ключови въпроси за дигитална трансформация и уроци от най-добрите ИТ директори: Изтеглете нашия мамят за цифрова трансформация . ]

Помислете за тези типични точки на болка и как би могъл да се побере предишният ви опит:

Хора, които имат опит да ръководят междуфункционални екипи или да правят успешни кръстосани функционални проекти
Сменете лидерите
Технически инженери, които определят необходимата ИТ архитектура
Архитекти на данни
Експерти по UX / CX
За повече информация вж. Дигитални трансформационни екипи: 8 души, от които се нуждаете .

 1. Помпайте вашия LinkedIn профил
  Обичайте или мразете LinkedIn , той често създава първото впечатление на рекрутера или наемащия мениджър за вас. Обмислете тези стъпки, за да откроите профила си – и избягвайте гафовете.

Създайте убедително резюме. „Не забравяйте да включите скорошни, уместни, измерими постижения в своето резюме, за да се откроите сред тълпата хора, които правят това, което правите вие“, казва Лиза Рангел, основател и управляващ директор на Chameleon Resumes .
Добавете проекти и показатели към раздела си за опит. „Включете кратко резюме на вашите отговорности на работното място, но също така включете и големи постижения, показатели или съответни проекти, с които се гордеете“, казва Джена Спатис, ръководител на екип за набиране на технологии във фирмата за набиране и набиране на персонал LaSalle Network . „Ако сте получили повишения, не забравяйте да включите всички заглавия в компанията и да посочите различни длъжности за всяко заглавие.“
Попълнете раздела за умения. „Включете технологии, софтуер и системи, с които имате опит“, съветва Spathis. Дори ролята ви на ИТ лидер да е по-малко техническа по своята същност, остава важно да останете технологично значими.
Включете връзки към лични проекти. Имате портфолио? Акаунт в GitHub? Връзка към PDF или проект за казус? Публикувайте тези. „Това е чудесен начин да демонстрирате постижения или опит“, посочва Спатис.
Утвърдете се като лидер на мисълта. „Споделяйте статии, в които сте цитирани, или връзки към конференции, на които сте говорили, за да покажете, че сте лидер на мисълта във вашата индустрия“, казва Спатис.
Отидете на 360 с вашите препоръки. Включете препоръка не само от вашия шеф, но и от бивш колега, продавач или бизнес партньор. „Превключването на перспективата на препоръките показва различни страни на вас като работещ професионалист“, отбелязва Спатис, „например как е да се управлявате с вас и какво е да работите с вас.“

 1. Изречете вашите меки умения и отдалечен трудов опит
  Тъй като консултантът и съветник на CIO Дан Робъртс страстно твърди : „Няма нищо меко в меките умения . Всеки ИТ директор, който познавам, подчертава съществената стойност на лидерството, комуникацията, ловкостта и другите нетехнически компетенции. ИТ директорите ми казват, че трябва да наблягаме повече на тях, защото това са уменията, които движат ИТ успеха. “

Робъртс твърди, че трябва да ги наричаме основни умения, защото ИТ организациите не могат да успеят без тях.

На фона на стреса и отдалечената реалност на пандемията меките умения като гъвкавост, слушане и съпричастност никога не са били по-важни. Лидерите, които не обичат да управляват промяната, имат по-лоша година от останалите.

Показването на демонстративни меки умения, които можете да възпитате в хода на обсъждане на предизвикателни проекти и / или работни взаимоотношения, може да ви постави на върха на списъка с кандидати.

Ето няколко примера, които да разгледате за следващото си интервю – каква история можете да разкажете, за да покажете тези умения?

Комуникации
Емпатия
Критично мислене / решаване на проблеми
Адаптивност
Социални / междуличностни умения
Освен това, ако вече имате значителен опит в работата с екипи от разстояние, това е голям плюс в момента, тъй като много хора го правят за първи път по време на пандемията. Пригответе се да разкажете тази история в началото на интервюто си, описвайки предизвикателствата, с които сте се сблъскали и как сте се справили с тях.

[Прочетете също: ИТ кариера: 5 основни меки умения за укрепване и Топ меки умения за ИТ лидерите и как да ги овладеете . ]

 1. Имайте предвид пропастта
  Докато търсещите работа традиционно се страхуват да обяснят времето за пропуски в автобиографиите си, реалността е, че много хора ще имат пропуски през 2020 г. – дали поради съкращаване, нужда от грижа за семейните нужди или други предизвикателства. „Поради днешната обстановка работодателите ще бъдат по-внимателни и ще разбират пропуските в резюмето през следващите две години“, отбелязва Ейми Уорнър, директор по придобиване на таланти в i CIMS.

Когато бъдете попитани за времето на празнотата, бъдете готови да обсъдите как сте го запълнили, съветва Warner.

Ето няколко примера, които показват, че продължавате да учите и усъвършенствате:

Принос към проекти с отворен код
Преследване на личен страстен проект
Онлайн курсове
Нови сертификати
Публикуване на статии или изказване на виртуални конференции
Доброволческата работа в общността също може да бъде плюс на няколко нива: „По време на криза организациите с нестопанска цел и масови групи също са силно засегнати, защото техните общности се нуждаят от повече от тях, когато работят по бюджета“, отбелязва Уорнър. „Професионалната работа по проекти добавя към автобиографията ви, изгражда вашата мрежа и показва на работодателите повече за вашата личност.“

Прочетете цялата статия от Ейми Уорнър: ИТ кариера: Как да продължите, тъй като търсенето на работа става трудно .

 1. Помислете за нови сертификати и се подгответе за тестове за компетентност
  Говорейки за сертификати, конкретното сертифициране би ли увеличило шансовете ви за следващата роля? Роботизираната автоматизация на процесите (RPA ) е пример за специалност, при която ново сертифициране може да ви помогне да играете роля; много QA специалисти правят точно това, тъй като QA ролите намаляват и RPA ролите се увеличават. Прочетете 8 курса за обучение и сертифициране по роботизирана автоматизация на процесите (RPA) за някои възможности за избор.

Сертификатите на DevOps се оказват малко по-противоречиви: Ценни ли са сертификатите на DevOps? 10 плюсове и минуси. Облачните сертификати, от друга страна, е малко вероятно да загубят възвръщаемостта на инвестициите си скоро: 10 ценни сертификата за облачни изчисления .

[Научете какви са и какви недостатъци при миграцията в облака: Вземете безплатната електронна книга, Хибриден облак за манекени . ]

Тестовете за компетентност (за конкретни умения или език за програмиране, например) са често срещани за техническите роли, особено в по-големите организации, за да са сигурни, че информацията във вашето резюме съвпада с вашите реални знания, отбелязва Иън Кларк, ръководител на Америка във Frank Recruitment Group .

„Вместо интервю лице в лице те могат да бъдат единственият фактор, който се разглежда, когато става въпрос за определяне на това кои кандидати преминават към следващия етап и кои отстъпки“, отбелязва той. Направете вашето онлайн проучване, за да проверите няколко примерни оценки около конкретния набор от умения.

За автора